[O2] Kodowanie - dużo fajnych opisów z zdjęciami i filmikami

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• militar
    odpowiedział(a)
    Panowie (i Panie) czy grzebiąc vasem w eeprom bcn lub bawiąc się vcdsem nieopisanymi bajtami i bitami bcn mogę uszkodzić coś poza samym bcn? Mam po demontażu stary 085L i korci mnie, żeby przełożyć go któregoś popołudnia i poeksperymentować. Ewentualnie pójdzie na straty. Jeśli chodzi np. o światła stop poprzez mgielne to wydaje mi się, że może to być dostępne z vcds, ale rosstech nie ogarnął tylko long coding helpera w tej materii. Mam vcds 12.12.0 i w bajcie 15 bit 4 jest "deactivation for brake light via tail light with fog lights on". O ile dobrze rozumiem jest to wyłączenie świateł hamowania emitowanych poprzez tylne światła, kiedy mgielne są włączone. Jeśli z poziomu vcds można konfigurować stopy w mgielnych, to nie wierzę, że nie można ich tam też po prostu jakoś włączyć. Albo źle interpretuję ten bit, bo chyba cztery żarówki z każdej strony pełnią pełni funkcję tail lamp. Dwie w3w na wyłączność i dwie duże tail/stop, tail/fog.

Zostaw komentarz:

• kazek103
    odpowiedział(a)
    Temat kodowania kamery dzięki uprzejmości kolegi z forum został ogarnięty

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    W parktroniku w adaptacjach wybierz OPS Display - Automatic

Zostaw komentarz:

• kazek103
    odpowiedział(a)
    Jak zakodować poprawnie kamerę cofania aby odpalała się po wrzuceniu wstecznego z obrysem samochodu po lewej stronie. Obecnie muszę uruchomić na ekranie jak na załączonym filmie, posiadam tylko tylne czujniki cofania.

Zostaw komentarz:

• Prezi
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Prezi
    Witam.
    Chciałbym poprosić kolegów z zaprzyjaźnionej marki o pomoc w zakodowaniu świateł do jazdy dziennej, przejrzałem już wszystkie posty jednak nie znalazłem przynajmniej podobnie zbudowanego menu do kodowania w VCDS.
    - mam już zakodowane DRL w Halogenach w pozycji "0" (cały czas i tylko halogeny się świecą )
    - mam czujnik zmierzchu i w pozycji" Auto" świeca się niestety cały czas światła mijania nie zależnie od pory dnia.
    - chciałbym aby halogeny świeciły w pozycji "Auto" jako dzienne i chwili potrzeby (czujnik zmierzchu) uaktywniły się światła mijania.
    Po mimo wielu prób nie mogę zrealizować danej opcji.
    Auto 2012, żarówka H7 (chyba 40 Bit), VCDS 12.12
    Pomożecie
    Dal potomnych tak jak pisałem wcześnie bajt 14 bit0=0 i jest OK działa

Zostaw komentarz:

• zonku
    odpowiedział(a)
    Ok dzięki, to olewam zabawę.

Zostaw komentarz:

• KulfonP
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez zonku
    VAS działa znakomicie. Przy okazji mam pytanie do znawców jakie żarówki są z tyłu jako postojówki/stop/przeciwmgłowe ? Jedno czy dwuwłóknowe ? Czy jeśli jedno to dałoby radę ustawić te dwie postojówki z boku lampy żeby działały jako postojówki i światłastopu (tak jak żarówka na górze lampy) ?
    zonku te boczne maja tylko 3W i świeca na 100% mocy, podczas gdy STOP i PMG to żarówki 21W sterowane dwustopniowo.

Zostaw komentarz:

• zonku
    odpowiedział(a)
    VAS działa znakomicie. Przy okazji mam pytanie do znawców jakie żarówki są z tyłu jako postojówki/stop/przeciwmgłowe ? Jedno czy dwuwłóknowe ? Czy jeśli jedno to dałoby radę ustawić te dwie postojówki z boku lampy żeby działały jako postojówki i światłastopu (tak jak żarówka na górze lampy) ?

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    działa, działa, tyle że z wyższym softem

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    uli07, to niby ma umożliwiać założenie ledów oświetlających rejestrację bez błędu na szafie
    ale z reguły nie działa :P

Zostaw komentarz:

• uli07
    odpowiedział(a)
    Bawiac sie VCDS-em zaznaczylem opcje License Plate Light w/o Pulse Width Modulation (PWM) w module Centr. Electr. Nic sie nie stalo, oswietlenie tablicy na LED-ach nadal dziala. Co sie okazalo? Przestaly swiecic swiatla dzienne :-)
    Co to za feature, ktory omylkowo wzialem za "pomoc z LED-ami nad rejestracja"?

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez zonku
    SPRZEGLO i UWAGA BLOKADA
    Rozumiem, że krzyczy, aby przy rozruchu nacisnąć sprzęgło, to w OIIFL, a jak wygląda w OII przed FL, da się to zakodować?

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    zonku, jest już o tym temat na forum:

Zostaw komentarz:

• Adrian
    odpowiedział(a)
    A co jeszcze da radę zrobić vasem czego nie da się ogarnąć vcds?

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    vasem ogarniesz bez problemu

Zostaw komentarz:

• zonku
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez spacewalker
    Dzisiejszy NIE_MAXI przypomina mi czasami komputery utylizowane z banku, gdzie na monitorach przez 10-15lat wyświetlany był jeden program i tak się monitor wypalił ze zostało to w tle.
    NIE_MAXi nie ma graficznego wyświetlacza, a najlepsze jest to ze nawet PL menu można wybrać przez VCDS-a i VCDS zatwierdzi
    Pozwolę sobie podnieść temat i zauważyć że wybranie PL w samochodzie bez maxidota powoduje wyświetlenie polskiego napisu SPRZEGLO i UWAGA BLOKADA. :wink:

Przy okazji pytanie. Dawno nie przeglądałem tego tematu więc sprawa wygląda następująco. Swego czasu gdy ktoś chciał przerobić VCDS-em tylne światła np. żeby świeciły dwa przeciwmgłowe, istniał problem z "ukrytym" kodowaniem. Czy jeśli mam dostęp do VAS PC jest teraz prościej ? Przeglądałem stronę http://skodapilot.com/2013/11/23/%D0...8%D0%BA%D0%B0/

i wygląda to dosyć prosto. Mowa o Octavii 2 FL.

Zostaw komentarz:

• Prezi
    odpowiedział(a)
    16 to bajt17
    Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

Zostaw komentarz:

• marek_kloss
    odpowiedział(a)
    Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

Przecież jest

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    bajt 17 pokaż

Zostaw komentarz:

• Prezi
    odpowiedział(a)
    Tak to wygląda Leon 2012 40Byte

1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9

10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Prezi
    najlepiej wklej tu swoje kodowanie, jakie to auto i jaki bordnetz?
    czego nie rozumiesz?
    wklej tutaj swoje kodowanie 30 Bajtowe

Zostaw komentarz:

• robreg
    odpowiedział(a)
    Prezi, a sprawdzałeś kodowanie czujnika?

Zostaw komentarz:

• Prezi
    odpowiedział(a)

a krok po kroku wygląda to tak (dla 1K0 937 087 XX):

Bajt 11 bit 2 = 0
    Bajt 14 bit 1 = 1
    Bajt 17 bit 4 = 1
    ale jest za ciemno by to sprawdzić , mam już Print Screen ale muszę je obrobić i wrzucić
    Ale bardzo wielkie dzięki za szybką reakcje i sugestie

Zostaw komentarz:

• robreg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Prezi
    Witam.
    Chciałbym poprosić kolegów z zaprzyjaźnionej marki o pomoc w zakodowaniu świateł do jazdy dziennej, przejrzałem już wszystkie posty jednak nie znalazłem przynajmniej podobnie zbudowanego menu do kodowania w VCDS.
    - mam już zakodowane DRL w Halogenach w pozycji "0" (cały czas i tylko halogeny się świecą )
    - mam czujnik zmierzchu i w pozycji" Auto" świeca się niestety cały czas światła mijania nie zależnie od pory dnia.
    - chciałbym aby halogeny świeciły w pozycji "Auto" jako dzienne i chwili potrzeby (czujnik zmierzchu) uaktywniły się światła mijania.
    Po mimo wielu prób nie mogę zrealizować danej opcji.
    Auto 2012, żarówka H7 (chyba 40 Bit), VCDS 12.12
    Pomożecie
    Pomożemy. Możesz mieć wszystko elegancko zrobione w module centralnej elektryki, tylko bruździ Ci kodowanie szyby w ustawieniach czujnika zmierzchu i deszczu!

Ja miałem niewłaściwie ustawione parametry szyby w czujniku i halogen H3 wycelowany w oczko nie przekonywał czujnika, że jest dzień! Zmiana kodowania szyby i czułości poprawiła zachowanie się układu.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)

a krok po kroku wygląda to tak (dla 1K0 937 087 XX):

Bajt 11 bit 2 = 0
    Bajt 14 bit 1 = 1
    Bajt 17 bit 4 = 1

Zostaw komentarz:

Pracuję...