[O2] Kodowanie - dużo fajnych opisów z zdjęciami i filmikami
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Panowie (i Panie) czy grzebiąc vasem w eeprom bcn lub bawiąc się vcdsem nieopisanymi bajtami i bitami bcn mogę uszkodzić coś poza samym bcn? Mam po demontażu stary 085L i korci mnie, żeby przełożyć go któregoś popołudnia i poeksperymentować. Ewentualnie pójdzie na straty. Jeśli chodzi np. o światła stop poprzez mgielne to wydaje mi się, że może to być dostępne z vcds, ale rosstech nie ogarnął tylko long coding helpera w tej materii. Mam vcds 12.12.0 i w bajcie 15 bit 4 jest "deactivation for brake light via tail light with fog lights on". O ile dobrze rozumiem jest to wyłączenie świateł hamowania emitowanych poprzez tylne światła, kiedy mgielne są włączone. Jeśli z poziomu vcds można konfigurować stopy w mgielnych, to nie wierzę, że nie można ich tam też po prostu jakoś włączyć. Albo źle interpretuję ten bit, bo chyba cztery żarówki z każdej strony pełnią pełni funkcję tail lamp. Dwie w3w na wyłączność i dwie duże tail/stop, tail/fog.
-
-
Temat kodowania kamery dzięki uprzejmości kolegi z forum został ogarnięty
Zostaw komentarz:
-
-
W parktroniku w adaptacjach wybierz OPS Display - Automatic
Zostaw komentarz:
-
-
Jak zakodować poprawnie kamerę cofania aby odpalała się po wrzuceniu wstecznego z obrysem samochodu po lewej stronie. Obecnie muszę uruchomić na ekranie jak na załączonym filmie, posiadam tylko tylne czujniki cofania.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez PreziWitam.
Chciałbym poprosić kolegów z zaprzyjaźnionej marki o pomoc w zakodowaniu świateł do jazdy dziennej, przejrzałem już wszystkie posty jednak nie znalazłem przynajmniej podobnie zbudowanego menu do kodowania w VCDS.
- mam już zakodowane DRL w Halogenach w pozycji "0" (cały czas i tylko halogeny się świecą )
- mam czujnik zmierzchu i w pozycji" Auto" świeca się niestety cały czas światła mijania nie zależnie od pory dnia.
- chciałbym aby halogeny świeciły w pozycji "Auto" jako dzienne i chwili potrzeby (czujnik zmierzchu) uaktywniły się światła mijania.
Po mimo wielu prób nie mogę zrealizować danej opcji.
Auto 2012, żarówka H7 (chyba 40 Bit), VCDS 12.12
Pomożecie
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez zonkuVAS działa znakomicie. Przy okazji mam pytanie do znawców jakie żarówki są z tyłu jako postojówki/stop/przeciwmgłowe ? Jedno czy dwuwłóknowe ? Czy jeśli jedno to dałoby radę ustawić te dwie postojówki z boku lampy żeby działały jako postojówki i światłastopu (tak jak żarówka na górze lampy) ?
Zostaw komentarz:
-
-
VAS działa znakomicie. Przy okazji mam pytanie do znawców jakie żarówki są z tyłu jako postojówki/stop/przeciwmgłowe ? Jedno czy dwuwłóknowe ? Czy jeśli jedno to dałoby radę ustawić te dwie postojówki z boku lampy żeby działały jako postojówki i światłastopu (tak jak żarówka na górze lampy) ?
Zostaw komentarz:
-
-
uli07, to niby ma umożliwiać założenie ledów oświetlających rejestrację bez błędu na szafie
ale z reguły nie działa :P
Zostaw komentarz:
-
-
Bawiac sie VCDS-em zaznaczylem opcje License Plate Light w/o Pulse Width Modulation (PWM) w module Centr. Electr. Nic sie nie stalo, oswietlenie tablicy na LED-ach nadal dziala. Co sie okazalo? Przestaly swiecic swiatla dzienne :-)
Co to za feature, ktory omylkowo wzialem za "pomoc z LED-ami nad rejestracja"?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez zonkuSPRZEGLO i UWAGA BLOKADA
Zostaw komentarz:
-
-
A co jeszcze da radę zrobić vasem czego nie da się ogarnąć vcds?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez spacewalkerDzisiejszy NIE_MAXI przypomina mi czasami komputery utylizowane z banku, gdzie na monitorach przez 10-15lat wyświetlany był jeden program i tak się monitor wypalił ze zostało to w tle.
NIE_MAXi nie ma graficznego wyświetlacza, a najlepsze jest to ze nawet PL menu można wybrać przez VCDS-a i VCDS zatwierdzi
Przy okazji pytanie. Dawno nie przeglądałem tego tematu więc sprawa wygląda następująco. Swego czasu gdy ktoś chciał przerobić VCDS-em tylne światła np. żeby świeciły dwa przeciwmgłowe, istniał problem z "ukrytym" kodowaniem. Czy jeśli mam dostęp do VAS PC jest teraz prościej ? Przeglądałem stronę http://skodapilot.com/2013/11/23/%D0...8%D0%BA%D0%B0/
i wygląda to dosyć prosto. Mowa o Octavii 2 FL.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Prezinajlepiej wklej tu swoje kodowanie, jakie to auto i jaki bordnetz?
wklej tutaj swoje kodowanie 30 Bajtowe
Zostaw komentarz:
-
-
najlepiej wklej tu swoje kodowanie, jakie to auto i jaki bordnetz?
a krok po kroku wygląda to tak (dla 1K0 937 087 XX):
Bajt 11 bit 2 = 0
Bajt 14 bit 1 = 1
Bajt 17 bit 4 = 1
ale jest za ciemno by to sprawdzić , mam już Print Screen ale muszę je obrobić i wrzucić
Ale bardzo wielkie dzięki za szybką reakcje i sugestie
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez PreziWitam.
Chciałbym poprosić kolegów z zaprzyjaźnionej marki o pomoc w zakodowaniu świateł do jazdy dziennej, przejrzałem już wszystkie posty jednak nie znalazłem przynajmniej podobnie zbudowanego menu do kodowania w VCDS.
- mam już zakodowane DRL w Halogenach w pozycji "0" (cały czas i tylko halogeny się świecą )
- mam czujnik zmierzchu i w pozycji" Auto" świeca się niestety cały czas światła mijania nie zależnie od pory dnia.
- chciałbym aby halogeny świeciły w pozycji "Auto" jako dzienne i chwili potrzeby (czujnik zmierzchu) uaktywniły się światła mijania.
Po mimo wielu prób nie mogę zrealizować danej opcji.
Auto 2012, żarówka H7 (chyba 40 Bit), VCDS 12.12
Pomożecie
Ja miałem niewłaściwie ustawione parametry szyby w czujniku i halogen H3 wycelowany w oczko nie przekonywał czujnika, że jest dzień! Zmiana kodowania szyby i czułości poprawiła zachowanie się układu.
Zostaw komentarz:
-
-
najlepiej wklej tu swoje kodowanie, jakie to auto i jaki bordnetz?
a krok po kroku wygląda to tak (dla 1K0 937 087 XX):
Bajt 11 bit 2 = 0
Bajt 14 bit 1 = 1
Bajt 17 bit 4 = 1
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: